Światowy Dzień Pszczół
20 maja 2019 r. po raz pierwszy obchodzimy Światowy Dzień Pszczół ustanowiony przez ONZ. Jest to inicjatywa Słowenii, która w ten sposób chciała podkreślić znaczenie pszczół dla pozyskiwania żywności.
Rośliny są dla człowieka głównym źródłem pokarmu a niemal 90% gatunków roślin na świecie jest zapylanych m.in. przez pszczoły. Skala produkcji upraw zależnych od zapylaczy wzrosła przez ostatnie 50 lat niemal 3-krotnie, czyniąc tym samym nasze życie niezwykle zależnym przede wszystkim od pszczół. Gdyby nie te owady, nie mielibyśmy wielu owoców i warzyw, a w przypadku innych roślin plony byłyby znacznie niższe.
W Polsce występuje blisko 470 gatunków pszczół a najbardziej znana jest pszczoła miodna. Głównym zagrożeniem dla pszczół jest utrata ich siedlisk - bazy pokarmowej i lęgowej, następująca w wyniku zmian w użytkowaniu terenu. Rosnąca powierzchnia miast i areałów upraw, gęsta zabudowa terenu, częste koszenie trawników i łąk – to tylko niektóre ze zmian niesprzyjających tym owadom. Pozostałe czynniki wpływające na dobrostan pszczół to intensyfikacja rolnictwa, nadmierne czy nieprawidłowe stosowanie środków ochrony roślin i nawozów, zanieczyszczenie środowiska i zmiana klimatu, a także gatunki inwazyjne. Te ostatnie od XVII wieku przyczyniły się do wyginięcia prawie 40% gatunków zwierząt, dla których przyczyna wyginięcia jest znana. Problem inwazyjnych gatunków obcych stale narasta, głównie z powodu rozwoju globalnego handlu, transportu i turystyki, co może ułatwiać wprowadzanie i rozprzestrzenianie się gatunków obcych w środowisku.
Lista inwazyjnych gatunków obcych
Informacje dotyczące inwazyjnych gatunków roślin dostępne są w serwisie Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Bydgoszczy oraz na stronie Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska.
Fot.: Karolina Hunker